Vasile Șeicaru,biografie

Biografie

Biografie Vasile Șeicaru

Născut la 10 iulie, în comuna Oancea, Judeţul Galaţi.
Am un frate Aurel, antrenor de înot la Constanţa.
Mama a cântat cand era elevă la Liceul Industrial Casnic, la muzicuță.

Debutul:

Am terminat Liceul nr: 4, din Galați (Liceu cu program de educație fizică). Am făcut sport de performanță ( 800-1500m), Fița Lovin (campioana europeană la 800m, și mondială la cros), fiindu-mi colegă de clasă . După liceu, am absolvit Facultatea de Educație fizică din cadrul Universității din Galați, terminând cu specializarea – înot . Am fost profesor de educație fizică timp de 7 ani, în Galați la Școala Gen. 22, dar ci în comuna Oancea, Jud. Galați . Pentru scurt timp am predat și la Școala nr. 11 din Galați . Am facut timp de doi ani naveta de la Galați la Oancea .
Am « învațat » să cânt la chitară la Casa Pionierilor din Galați, unde de fapt n-am învățat nimic . Am fost autodidact . Învățam cântece de la radio, din filme și de pe discuri . Prin clasa a 7-a, am avut prima chitară (de fapt părinții voiau să-mi cumpere un acordeon, dar eu l-am refuzat ).
Pe la 16 ani am avut și prima trupa de rock, „Atletic”. Cântam piese din Beatles și din repertoriul altor trupe la modă pe atunci .
Din 1968 am intrat ca solist vocal la formația ” Cristal”, condusă de Puiu Crețu . Din 1970 am câștigat toate Festivalurile Artei Studențești . Începând cu 1970, am început să cântăm la mare . Din 1972 până în 1980 am cântat la Costinești la „Disco Ring”, și la Restaurantul „Forum” . Formația „Cristal” a fost locul unde am învățat să cânt în mod organizat, iar Puiu Crețu mi-a fost cel dintâi, cel mai bun și cel mai competent profesor de muzică.

Consacrarea:

În 1978 am intrat în Cenaclul Flacăra, unde am stat până în 1984 . Aici am devenit cu adevărat popular, cunoscut ca interpret și compozitor de muzică folk . În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar și cele mai valoroase cântece din repertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu.
Primul cântec, l-am compus în 1968 ( „Pădurea” – versuri și muzica, proprii), apoi „O clipă de aur”, cu care am luat mai multe premii la Festivalurile Artei Studențești, ca solist al formației „Cristal” .
Compun și pe versurile mele, dar cele mai cunoscute piese din perioada de început, îi au ca autori de versuri pe : Adrian Păunescu, George Țărnea, Dan Verona, Mala Bărbulescu, Doina Sălăjan . Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi…cântărețul de folk: Șeicaru !
Am colaborat cu multi arțisti de mare valoare : Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Mircea Drăgan, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Ștefan Hrușcă, Zoia Alecu, Mugurel Vrabete, Raul Cusak (Vama), Nicu Patoi, Sorin „Pupe” Tănase ( Vița de Vie), Victor „Solo” Solomon, A.G. Weinberger, Cezar Zavate, Cristian Alivej (chitară clasică) …etc. Acum sunt însoțit adesea de instrumentiștii Victor Hoajă și Nicolae „Nae” Matei, clăpari foarte buni, ardeleni din Brașov și colaborez cu prietenul Mișu Constantinescu, de la trupa  „Bandidos” (Victor Solomon „Solo”, Mișu Constantinescu și Vichi Stephanovici).
După lansarea LP-ului „Nu trântiți USA”, album care i-au avut ca autori pe Mircea Vintila și pe Florian Pittiș, am fost invitat să cânt cu ei la lansare și apoi în turneul de promovare. Din acea trupă mai faceau parte Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici, și mai târziu trupa avea să numească, „Pasărea Colibri”. Am fost pe scenă cu ei la Râmnicu Vâlcea, orașul de care este legat actul de naștere a acestei formații ! Am facut multe concerte și turnee împreună, cu sălile pline ! în acea perioadă însă, a trebuit să plec urgent într-un turneu mai lung în Canada și Statele Unite împreună cu Hrușcă, iar la revenirea în țară, n-am mai reintrat în trupa condusă de Pittiș, care între timp devenise „Pasărea Colibri” !…din păcate, colegii mei uită să spună acest lucru, de asta mulți nu știu ! Nu-i nimic, vă spun eu acum, să țineti minte !…cu toate astea, am rămas, și suntem în continuare prieteni, și deseori cântăm împreună ! (Am preferat să lămuresc singur toate acestea tocmai la Biografie, pentru ca este o perioadă importantă din viața și cariera mea, în rest nu comentez nimic).
Am compus câteva piese pentru Mirabela Dauer și Loredana Groza.
Am nenumărate imprimări la Radio și Tv .
Am înregistrat de-a lungul anilor un număr de 10 albume de autor. Cel mai recent se intitulează „În orașul cu floare de tei”  !
Am compus de-a lungul carierei mai multe sute de piese, dar ca șlăgare absolute aș aminti doar : Aruncarea în valuri, La adio, Antiprimăvara, Actorul, Iancu la Țebea, ( toate pe versuri de Adrian Păunescu ), Dragostea destin străvechi, Citește numai la final, Tango retoric, Îmbrățișarea mării, Domnule maior, Viața-i viață banu-i ban, Din prea mult sau prea puțin, Copilul de pripas, În orașul cu floare de tei, Un înger pereche, Grafitti, Nici n-am știut, nici n-am aflat, Lumea pentru toți,…dar sunt mai multe !

Premii, participări, recunoașteri :

În perioada ” Cristal”, am câștigat cu titlul de „Laureat”, aproape toate Festivalurile Studențesti ale vremii. În 1970, am luat locul 1 la soliști vocali, la Festivalul Artei Studențești ( Timișoara ), iar „Cristal”, locul 2 la trupe .
În 1978, am fost cu „Cristal„, la Havana ( Cuba ), la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, iar în 1985 am participat la festivalul cu acelasi nume de la Moscova ! în 1987 am susținut spectacole împreună cu Socaciu și cu Hrușcă în China și în Coreea de Nord ! Am mai cântat în Irlanda, Grecia, Bulgaria, Italia, USA, Canada, Franța, Belgia, Germania, (foarte mult în Basarabia), etc…
În Cenaclul Flacăra, am primit Marele Premiu al Cenaclului Flacăra, și de două ori Premiul pentru Creație ( pentru cântecele „La adio„, și „Aruncarea în valuri” ) .
În 1986 și 1987, am participat la Festivalul de muzică Folk și Rock „Rote Lider” (Berlin) .
În 1988 la Festivalul de muzică pop de la Soci ( fosta URSS), împreună cu Ștefan Hrușcă, unde am câștigat Premiul Special al Presei, cu piesă „Lumina” . Premiul (un samovar), mi-a fost înmânat de marea actriță Ludmila Gurcenko (a jucat în filmul „Gară pentru doi „).
În țară am câștigat mai multe premii (Radio România Actualitați și Televiziunea Română)…ca solist vocal și ca autor de muzică.

Perioada post-decembristă:

În anul 2006, am fost decorat cu : „Ordinul Cultural în Grad de Cavaler” , oferit de Președintele României !
În 28 noiembrie 2009, am fost făcut „Cetățean de Onoare” al municipiului Galați !
În ziua de 14 iunie 2012, am fost făcut „Cetățean de Onoare” al orașului Bușteni ! Am fost făcut Cetăţean de Onoare al municipiului Bucureşti!
În anul 2012, școala din Oancea, localitatea în care m-am născut, unde am fost repartizat după terminarea facultății, și unde am predat câtiva ani, a primit numele de „Școala Gimnazială – Vasile Șeicaru – Oancea” !
Pe data de 14 martie 2010, la „Premiile Radio România„, am obtinut două mari premii : „Premiul pentru cel mai bun album folk – În orașul cu floare de tei” și „Premiul Omul cu chitara” (sau „Cel mai bun cântăreț folk al anului 2009”). Premiile mi-au fost înmânate pe scena Sălii Radio, de colegii și prietenii mei, Mircea Baniciu și Victor Socaciu.
Pe data de 23 martie 2014, la Gala Premiilor Radio România, am fost nominalizat la două categorii, și am obținut „Premiul pentru cel mai bun cântec folk” pe anul 2013, cu piesa „Sentimente”. Premiul mi-a fost înmânat de d-na Gabriela Scraba, redactor șef adjunct, Radio România Actualități!

În 2021 a apărut la „Asociaţia Culturală Vasile Şeicaru”,  albumul CD: „SENTIMENTAL”

Familie:

Am un fiu, Mihnea Valentin.
Soția mea Gabriela, a absolvit în anul 1979, facultatea de Limbi străine, cu specializarea germană-engleză . A fost profesoară de limba germană la Școala nr. 2 din Galați, apoi redactor de cultură la cotidianul „Curierul național” . Timp de câtiva ani, până în 1989, a tradus și publicat, împreună cu Andrei Partoș, mai multe articole legate de viața și activitatea trupei Beatles, serial cunoscut pe vremea aceea sub numele de „Beatles, între legendă și adevăr„. În ziua de 6 ianuarie 2006, Gabi a plecat din lumea asta !

Pe data de 11 august 2022 m-am căsătorit cu Liliana!

Pasiuni:

Pasiuni în afara de muzică : sport, pescuit, condus masina, călătorii, satelit, ascult multă muzică ( mult rock, mult blues, jazz-rock, folk, pop, country . Ador trupa „Dream Theater”, dar îmi plac și Stevie Ray Vaughan, Bob Dylan, Joan Baez, Pink Floyd, AC/DC, Queen, Paul Rodgers, Joe Bonamassa, Sting, Gianna Nannini, Don Mc. Lean, Beatles, Rolling Stones, Nora Jones, Lucio Dalla, Francesco De Gregori, Maroon 5, Taxi, Andra, Adele, Taylor Swift, Katy Perry, Ray Charles…sunt foarte mulți !
Desfășor un program foarte bogat de concerte, spectacole de autor, turnee, pe care le susțin în țară și în strainătate, la românii din Diaspora .
Nu am ambiții politice, nu fac parte din nici un partid politic, nu m-a prins mirajul îmbogățirii, dar nici nu mă plâng cum că mi-ar lipsi ceva pentru a putea trăi civilizat ! Am prieteni, (cei mai vechi, mai multi, și mai buni, în Galați….ei sunt prietenii „trăiți”, nu „făcuți” ), dar am și dușmani cărora le doresc să fie sănătoși și să aibă parte de tot ce-i mai bun și mai frumos în lumea asta !
Îl iubesc pe Dumnezeu, și nu privesc niciodată cu ură spre cer !