Vasile Şeicaru - Site oficial
Vasile Seicaru

 

Născut la 10 iulie, în comuna Oancea, Judeţul Galaţi.

Am un frate Aurel, antrenor de înot la Constanţa.

Mama a cantat cand era eleva la Liceul Industrial Casnic, la muzicuta .

Am terminat Liceul nr:4 , din Galati (Liceu cu program de educatie fizica). Am facut sport de performanta ( 800-1500m), Fita Lovin (campioana europeana la 800m ,si mondiala la cros), fiindu-mi colega de clasa . Dupa liceu , am absolvit Facultatea de Ed. fizica din cadrul Universitatii din Galati, terminand cu specializarea - inot . Am fost profesor de ed. fizica timp de 7 ani , in Galati la Scoala Gen. 22, dar si in comuna Oancea , Jud. Galati . Pentru scurt timp am predat si la Scoala nr. 11 din Galati . Am facut timp de doi ani naveta de la Galati la Oancea .

Am "invatat" sa cant la chitara la Casa Pionierilor din Galati , unde de fapt n-am invatat nimic . Am fost autodidact . Invatam cantece de la radio , din filme si de pe discuri . Prin clasa a 7-a, am avut prima chitara (de fapt parintii voiau sa-mi cumpere un acordeon, dar eu l-am refuzat ).

Pe la 16 ani am avut si prima trupa de rock, "Atletic". Cantam piese din Beatles si din repertoriul altor trupe la moda pe atunci .

Din 1968 am intrat ca solist vocal la formatia " Cristal" , condusa de Puiu Cretu . Din 1970 am castigat toate Festivalurile Artei Studentesti . Incepand cu 1970 , am inceput sa cantam la mare . Din 1972 pana in 1980 am cantat la Costinesti la "Disco Ring" , si la Restaurantul "Forum" . Formatia "Cristal" a fost locul unde am invatat sa cant in mod organizat , iar Puiu Cretu mi-a fost cel dintai , cel mai bun si cel mai competent profesor de muzica .

In 1978 am intrat in Cenaclul Flacara , unde am stat pana in 1984 . Aici am devenit cu adevarat popular , cunoscut ca interpret si compozitor de muzica folk . In Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar si cele mai valoroase cantece din repertoriul meu. Intr-un mare procent, pe vremea aceea cantam cantece scrise pe versurile lui Adrian Paunescu.

Primul cantec, l-am compus in 1968 ( "Padurea" -- versuri si muzica , proprii) , apoi "O clipa de aur" , cu care am luat mai multe premii la Festivalurile Artei Studentesti , ca solist al formatiei "Cristal" .

Compun si pe versurile mele, dar cele mai cunoscute piese din perioada de inceput, îi au ca autori de versuri pe : Adrian Paunescu , George Tarnea , Dan Verona , Mala Barbulescu , Doina Salajan . Datorita lui Adrian Paunescu am devenit ceea ce sunt azi...cantaretul de folk: Seicaru !

Am colaborat cu multi artisti de mare valoare : Adrian Ordean , Eugen Mihaescu , Mircea Dragan , Victor Socaciu , Mircea Baniciu , Mircea Vintila, Vlady Cnejevici , Stefan Hrusca , Zoia Alecu, Mugurel Vrabete ,Raul Cusak (Vama), Nicu Patoi, Sorin "Pupe" Tanase ( Vita de Vie), Victor "Solo" Solomon, A.G.Weinberger , Cezar Zavate , Cristian Alivej (chitara clasica) ...etc. Acum sunt insotit adesea de instrumentistii Victor Hoaja si Nicolae "Nae" Matei, clapari foarte buni, ardeleni din Brasov ! Acum colaborez cu prietenul Mishu Constantinescu, de la trupa  "Bandidos" (Victor Solomon "Solo", Mishu Constantinescu si Vichi Stephanovici)

Dupa lansarea LP-ului "Nu trantiti USA", album care i-au avut ca autori pe Mircea Vintila si pe Fl. Pittis, am fost invitat sa cant cu ei la lansare si apoi in turneul de promovare. Din acea trupa mai faceau parte Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, si mai tarziu trupa avea sa numasca, "Pasarea Colibri". Am fost pe scena cu ei la Ramnicu Valcea, orasul de care este legat actul de nastere a acestei formatii ! Am facut multe concerte si turnee impreuna, cu salile pline ! In acea perioada insa, a trebuit sa plec urgent intr-un turneu mai lung in Canada si Statele Unite impreuna cu Hrusca, si la revenirea in tara, n-am mai reintrat in trupa condusa de Pittis, care intre timp devenise "Pasarea Colibri" !...din pacate, colegii mei uita sa spuna acest lucru, de asta multi nu stiu ! Nu-i nimic, va spun eu acum, sa tineti minte !...cu toate astea, am ramas, si suntem in continuare prieteni, si deseori cantam impreuna ! (Am preferat sa lamuresc singur toate acestea tocmai la Biografie, pentru ca este o perioada importanta din viata si cariera mea, in rest nu comentez nimic).

Am compus cateva piese pentru Mirabela Dauer si Loredana Groza.

Am nenumarate imprimari la Radio si Tv .

Am inregistrat de-a lungul anilor un numar de 10 albume de autor. Cel mai recent se intituleaza "In orasul cu floare de tei" !

Am compus de-a lungul carierei mai multe sute de piese , dar ca slagare absolute as aminti doar : Aruncarea in valuri , La adio , Antiprimavara , Actorul, Iancu la Tebea, ( toate pe versuri de Adrian Paunescu ) , Dragostea destin stravechi , Citeste numai la final , Tango retoric , Imbratisarea marii , Domnule maior , Viata-i viata banu-i ban , Din prea mult sau prea putin, Copilul de pripas, In orasul cu floare de tei, Un inger pereche, Grafitti, Nici n-am stiut, nici n-am aflat, Lumea pentru toti,...dar sunt mai multe !

Premii , participari , recunoasteri :

In perioada " Cristal ', am castigat cu titlul de "Laureat", aproape toate Festivalurile Studentesti ale vremii. In 1970, am luat locul 1 la solisti vocali, la Festivalul Artei Studentesti ( Timisoara ), iar "Cristal" , locul 2 la trupe .
In 1978 , am fost cu "Cristal" , la Havana ( Cuba ) , la Festiv. Mond. al Tineretului si Studentilor, iar in 1985 am participat la festivalul cu acelasi nume de la Moscova ! In 1987 am sustinut spectacole impreuna cu Socaciu si cu Hrusca in China si in Coreea de Nord ! Am mai cantat in Irlanda, Grecia, Bulgaria, Italia, USA, Canada, Franta, Belgia, Germania, (foarte mult in Basarabia), etc...

In Cenaclul Flacara , am primit Marele Premiu al Cenaclului Flacara, si de doua ori Premiul pentru Creatie ( pentru cantecele "La adio" , si "Aruncarea in valuri" ) .

In 1986 si 1987 , am participat la Festivalul de muzica Folk si Rock "Rote Lider" (Berlin) .
In 1988 la Festivalul de muzica pop de la Soci ( fosta URSS) , impreuna cu Stefan Hrusca, unde am castigat Premiul Special al Presei , cu piesa "Lumina" . Premiul (un samovar) , mi-a fost inmanat de marea actrita Ludmila Gurcenko (a jucat in filmul "Gara pentru doi ").
In tara am castigat mai multe premii (Radio Romania Actualitati si Televiziunea Romana)...ca solist vocal si ca autor de muzica !

Am un fiu , Mihnea Valentin !

Sotia mea Gabriela , a absolvit in anul 1979, facultatea de Limbi Straine, cu specializarea germana-engleza . A fost profesoara de limba germana la Scoala nr. 2 din Galati, apoi redactor de cultura la cotidianul "Curierul national" . Timp de cativa ani, pana in 1989, a tradus si publicat, impreuna cu Andrei Partos , mai multe articole legate de viata si activitatea trupei Beatles , serial cunoscut pe vremea aceea sub numele de "Beatles , intre legenda si adevar". In ziua de 6 ianuarie 2006, Gabi a plecat din lumea asta ! N-o va inlocui nimeni, pentru ca nu se poate, si ca nu vreau eu acest lucru !

In anul 2006 , am fost decorat cu : "Ordinul Cultural in Grad de Cavaler " , oferit de Presedintele Romaniei !

In 28 noiembrie 2009, am fost facut "Cetatean de Onoare" al municipiului Galati !

In ziua de 14 iunie 2012, am fost facut "Cetatean de Onoare" al orasului Busteni !

In anul 2012, scoala din Oancea, localitatea in care m-am nascut, unde am fost repartizat dupa terminarea facultatii, si unde am predat cativa ani, a primit numele de "Scoala Gimnaziala - Vasile Seicaru -  Oancea"!

Pe data de 14 martie 2010, la "Premiile Radio Romania", am obtinut doua mari premii : "Premiul pentru cel mai bun album folk--In orasul cu floare de tei" ; si "Premiul Omul cu chitara" (sau "Cel mai bun cantaret folk al anului 2009"). Premiile mi-au fost inmanate pe scena Salii Radio, de colegii si prietenii mei, Mircea Baniciu si Victor Socaciu.

Pe data de 23 martie 2014, la Gala Premiilor Radio Romania, am fost nominalizat la doua categorii, si am obtinut "Premiul pentru cel mai bun cantec folk" pe anul 2013, cu piesa "Sentimente". Premiul mi-a fost inmanat de d-na Gabriela Scraba, redactor sef adjunct, Radio Romania Actualitati!

Pasiuni in afara de muzica : sport , pescuit , condus masina , calatorii , satelit, ascult multa muzica ( mult rock , mult blues , jazz-rock , folk , pop , country . Ador trupa "Dream Theater" , dar imi plac si Stevie Ray Vaughan, Bob Dylan, Joan Baez, Pink Floyd, AC/DC, Queen, Paul Rodgers, joe Bonamassa, Sting, Gianna Nannini, Don Mc. Lean, Beatles, Rolling Stones, Nora Jones, Lucio Dalla, Francesco De Gregori, Maroon 5, Taxi, Andra, Adele, Taylor Swift, Katy Perry, Ray Charles...sunt foarte multi !

Desfasor un program foarte bogat de concerte, spectacole de autor, turnee, pe care le sustin in tara si in strainatate, la romanii din Diaspora .

Nu am ambitii politice, nu fac parte din nici un partid politic, nu m-a prins mirajul imbogatirii, dar nici nu ma plang cum ca mi-ar lipsi ceva pentru a putea trai civilizat ! Am prieteni, (cei mai vechi, mai multi, si mai buni, in Galati....ei sunt prietenii "traiti", nu "facuti" ), dar am si dusmani carora le doresc sa fie sanatosi si sa aiba parte de tot ce-i mai bun si mai frumos in lumea asta !

Il iubesc pe Dumnezeu , si nu privesc niciodata cu ura spre cer !